Scandal la numirea reprezentantului României la CEDO. PSD acuzat că forțează numirea unui judecător de casă controversat.

0
161

Numirea unui reprezentant la României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) creează valuri după controversatul vot din comisia juridică. Pe scurt, procedura de audiere în Parlament a candidatului Răzvan Horațiu Radu pentru postul de judecător la CEDO s-a încheiat, marți, cu un controversat aviz „negativ”, Comisia pentru Drepturile Omului semnalând că în procedura de numărare a voturilor s-a strecurat „o eroare materială” și că rezultatul votului a fost transmis greșit.

Președintele comisiei juridice, deputatul PSD Laura Vicol, este acuzată că a modificat votul favorabil în cazul fostului agent guvernamental la CEDO, Răzvan Horațiu Radu, pentru ca acesta să fie eliminat și în locul lui să intre de pe postul de supleant, judecătorul Claudia Jderu, considerată o apropiată a PSD. Votul a fost reluat a doua zi, dar rezultatul nu a fost făcut încă public.

„Nu pot decât să mă duc cu gândul la faptul că, astfel, PSD o recompensează pe această judecătoare pentru deciziile blânde pe care le-a luat de-a lungul timpului în dosarele în care au fost judecați politicieni PSD în contrast cu deciziile extrem de dure date în dosarele în care erau judecați politicieni din partidele opozante social democraților”, a declarat Marian Zlotea, fost europarlamentar PDL și președinte al ANSVSA.

Acesta susține că judecătoarea Jderu a comis mai multe nereguli în dosarul în care l-a condamnat la 8 ani și jumătate deși pe fond a primit doar doi ani cu suspendare.

„Am rămas siderat când am constatat că una dintre propunerile de supleanți este judecătoarea de la Curtea de Apel București, Claudia Jderu. Este vorba de judecătoarea care m-a judecat și pe mine la apel, în procesul care mi-a dat viața peste cap, si unde a reușit performanța să modifice hotărârea dată de Tribunalul București pe fond de la 2 ani cu suspendare la 8 ani și jumătate cu executare. Această veritabilă scamatorie s-a întâmplat prin introducerea unei fapte care nu a fost judecată pe fond, încălcând toate drepturile procesuale, calcând în picioare tot ce înseamnă drepturile omului sau respectul față de justiție și care m-a împins să-mi caut dreptatea la CEDO, instituție care a și admis plângerea formulată de mine în cazul verdictului dat de judecătoarea Jderu”, susține Zlotea.

Mai mult, fostul europarlamentar spune că ar fi un paradox ca plângerea sa la CEDO împotriva verdictului dat de judecătoarea Jderu să fie acum judecată chiar de aceasta din postura de reprezentant al României la CEDO.

„Ar fi culmea ca acum tocmai ea să vină la CEDO și să judece plângerea făcută de mine împotriva propriului ei verdict. Aceste nedreptăți au avut loc în mai multe dosare judecate de doamna judecător, nu doar în al meu, lucru care poate fi verificat de oricine dorește. Nu-i port pică sau dușmănie acestei doamne pentru că am învățat să iert dar, totusi, tinând cont de faptul că acest judecător are mai multe plângeri la CEDO cu privire la încălcări flagrante ale drepturilor procesuale, ar fi culmea să ajungă reprezentata României la acestă prestigioasă instituție. Mai ales că mi se pare extrem de suspectă îndârjirea cu care PSD, prin Laura Vicol, insistă în Comisia Juridică să-l elimine din cărți pe fostul agent guvernamental la CEDO, Răzvan Horațiu Lazăr, pentru a-i face loc judecătoarei Claudia Jderu”, explică Marian Zlotea.

Judecătoarea Claudia Jderu a stârnit destule controverse fiind acuzată în mai multe rânduri că unor politicieni din dreapta eșicherului politic precum Elena Udrea, Ioana Băsescu sau Marian Zlotea le-a dat sentințe grele de pedeapsă iar unor puliticieni din PSD precum Viorel Hrebenciuc le-a dat sentințe infinit mai ușoare.

Pe numele magistratului există mai multe plângeri făcute către Secția pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție. De altfel, Elena Udrea a sesizat CSM și i-a făcut și plângere penală judecătoarei Jderu acuzând că verdictul acesteia prin care a condamnat-o la 8 ani de închisoare este „un abuz inimaginabil”. Udrea punea pedeapsa mare primită și pe seama relației dintre judecătoarea Jderu și procurorul care s-a ocupat de cazul ei, Marius Bulancea. Cei doi au scris o serie de cărți împreună, motiv pentru care a și cerut recuzarea judecătoarei din cazul său.

În replică, judecătoarea Jderu s-a plâns secției de judecători a CSM către care a făcut o cerere de apărare a independenței și reputației profesionale. CSM a respins însă cererea făcută de aceasta.

În acest dosar, împreună cu Elena Udrea a primit o condamnare de 5 ani de închisoare și Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte al României. După pronunțarea verdictului, Traian Băsescu s-a declarat uimit și a explicat că nu înțelege cum funcționează sistemul judiciar Românesc: „Încă n-am văzut om condamnat la 5 ani de închisoare pentru că a instigat, fără să primească vreun ban, fără să fi luat ceva. În schimb, am văzut foarte mulți care au furat milioane și care sunt bine-mersi. Nu-i atinge nimeni!”

Pe lângă faptul că numirea judecătoarei Claudia Jderu ar creea o serie de conflicte de interese ca urmare a numărului destul de mare de contestații depuse la CEDO împotriva verdictelor pronunțate de aceasta, cei care acuză îndârjirea cu care Laura Vicol insistă pentru numirea judecătoarei Jderu  susțin că această acțiune ar avea ca scop fie un verdict mai ușor pentru sociali-democrați și apropiații lor în dosarele judecate de către magistrat, fie măcar o amânare a pronunțării verdictelor definitive în aceste dosare.

De exemplu, fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, se află la finalul pronunțării deciziei definitive a CAB după ce pe fond a fost condamnat la 5 ani și 4 luni de inchisoare cu executare. După nenumărate amânări cele două judecătoare din cazul lui Sorin Oprescu au anunțat că au verdicte diferite, drept pentru care a fost desemnat un al treilea judecător care va trebui să încline balanţa în completul de divergenţă care va pronunţa decizia definitivă în procesul de luare de mită al fostului primar general. Acest judecător este chiar Claudia Jderu. Dacă va fi numită la CEDO, în cel mai rău caz, procesul lui Sorin Oprescu va fi din nou amânat pentru numirea unui alt judecător de divergență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Adauga comentariu
Numele